Totul despre sporurile salariale
Sporurile la salariu sunt sume suplimentare platite angajatilor în plus față de salariul de bază. Acestea pot fi acordate pentru a recompensa performanța, pentru a acoperi cheltuieli specifice legate de locul de munca sau de îndeplinire a sarcinilor în condiții speciale de muncă. Ele sunt oferite preponderent angajaților din sectorul public, fiind reglementate prin legea Nr. 153/2017.
În funcție de durata și de condițiile de acordare, putem distinge doua tipuri de sporuri: permanente și temporare.
Sporuri permanente
-
Spor de vechime: acest spor recompensează angajații pentru fiecare an de serviciu (de ex. pe baza vechimii în muncă) și poate fi oferit de angajator dupa minim 3 ani de activitate. Acest spor nu este obligatoriu și depinde de contractul individual semnat.
Partea bună e că numărul de ani se calculează însumând anii de muncă de la toate locurile de munca anterioare, nu doar pe baza pozitiei din prezent. În general, suma sporurilor și a altor adaosuri nu poate depăși 30% din valoarea salariului de bază. La momentul actual, sporul de vechime se calculeaza în baza următoarelor reguli:Tranşe de vechime în muncă Cota din salariul de bază între 3 şi 5 ani 5% de la 5 la 10 ani 10% de la 10 la 15 ani 15% de la 15 la 20 ani 20% peste 20 ani 25% -
Spor de rușine: denumit în lege "spor pentru muncă în condiții degradante civic", este oferit preponderent angajaților din salubritate. Acest spor este obligatoriu, fiind legiferat prin H.G. nr. 735/1990. La momentul actual, valoarea sporului e stabilită la 15% din salariul de bază.
-
Spor de pericol: acest spor este oferit anagajaților ce lucrează în condiții periculoase sau vătămătoare. Conform legii nr. 330/2009, acest spor se oferă următoarelor grupe:
-
grupa I - spor pentru condiţii periculoase, condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase sau vătămătoare.
-
grupa II - spor pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite (stres, risc etc.)
-
grupa III - spor pentru condiţii grele de muncă
-
grupa a IV-a - spor pentru personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate.
-
grupa a V-a - spor pentru condiţii periculoase
-
Sporuri temporare
-
Spor pentru ore suplimentare - oferit, după cum sugerează și numele, angajaților ce lucrează ore suplimentare. Acest spor se acordă când compensarea cu timp liber plătit nu este posibilă. El se calculează doar pentru orele suplimentare efectuate si se negociaza prin contract. De asemenea, nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază. Plata se face per oră suplimentară. De notat că orele suplimentare nu sunt luate în calcul la vechimea de muncă.
-
Spor pentru muncă de noapte - oferit persoanelor ce activează pentru cel puțin 3 ore în intervalul 22:00 - 6:00. Valoarea sporului nu poate fi mai mică de 25% din salariul de bază. Acest spor poate fi înlocuit însă de o reducere a programului normal. Acest spor poate fi combinat cu cel pentru ore suplimentare.
-
Indemnizație de conducere - oferit angajaților ce exercită funcții de conducere pe perioada contractului. Valoarea depinde de condițiile particulare, pe baza contractului individual.
-
Spor de doctorat - oferit deținătorilor titlului științific de doctor ce lucrează la stat. Valoarea sporului este stabilită drept 50% din salariul minim brut pe țară (3000 RON în 2023). Adițional, conducătorii de doctorat ce activează în universitățile din țară pot primi până la 10% bonus, raportat la salariul de bază (1% per student).
-
Spor de handicap - oferit persoanelor afectate de un handicap grav sau accentuat (ex: persoane cu deficiențe fizice/auditive/etc., nevazătorilor etc.). La momentul actual, sporul de handicap este stabilit drept 15% din salariul de bază. Din păcate, legea acoperă doar angajații la stat. Pentru cei din sfera privată sporul este opțional si se stabileste în baza contractului individual de muncă.
Calcularea sporurilor la salariu poate varia în funcție de companie, iar unele companii au reguli specifice cu privire la acordarea acestora. De exemplu, un spor de performanță poate fi acordat în funcție de obiectivele stabilite în prealabil cu angajatul sau poate fi acordat în mod automat în funcție de venitul brut.
In general, angajații care îndeplinesc anumite criterii, cum ar fi performanța sau vechimea, pot fi eligibili pentru a primi sporuri la salariu. Este important de menționat că, deși acestea pot fi considerate remunerări suplimentare, sporurile la salariu sunt supuse impozitării și contribuțiilor sociale la fel ca salariul brut.
Dacă aveți întrebări sau îngrijorări cu privire la sporurile salariale, este recomandat să discutați cu angajatorul sau cu un consultant fiscal pentru a afla mai multe informații.