Tot ce trebuie sa stii despre pensie in Romania

În România, sistemul de pensii reprezintă un aspect important pentru asigurarea securității financiare la bătrânețe. Sistemul de pensii oferă persoanelor fizice un flux constant de venituri după ce se pensionează, ceea ce le ajută să își mențină nivelul de trai. În acest ghid, vom explora elementele de bază ale sistemului de pensii din România, inclusiv modul în care funcționează și cum puteți beneficia de pensie.

Care sunt conditiile pentru pensie in Romania?

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii pentru un anumit numar de ani.

La data de 1 ianuarie 2023:

Persoanele care au lucrat în condiții speciale ori condiţii deosebite (stres, risc etc.) de muncă, sau în fostele grupe I și II de muncă si au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie mai devreme. In plus, reduceri ale vârstelor de pensionare se acordă și persoanelor persecutate politic, nevăzătorilor și persoanelor cu handicap.

Cum este structurat sistemul de pensii Roman?

Sistemul românesc de pensii este bazat pe patru piloni, asigurandu-se că pensionarii au mai multe surse de venit și că nu depind de o singură sursă pentru nevoile lor financiare. Primii doi piloni sunt obligatorii.

Primul pilon: Pensia de stat

Primul pilon al sistemului de pensii din România este pensia de stat. Aceasta este pensia obligatorie care este furnizată de guvern și este finanțată din contribuțiile angajaților și ale angajatorilor. Pensia de stat este concepută pentru a oferi un nivel de bază de securitate financiară la bătrânețe, iar suma de bani pe care o primiți depinde de cât de mult ați contribuit și de cât timp ați contribuit.

Al doilea pilon: Fondurile de pensii private obligatorii

Al doilea pilon al sistemului de pensii din România este reprezentat de fondurile de pensii private. Acestea sunt gestionate de companii de pensii private, iar persoanele fizice pot alege compania și fondul care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor. Contributia este obligatorie pentru toate persoanele nascute dupa 1 iulie 1971. Cele nascute intre 1 iulie 1961 si 1 iulie 1971 pot contribui in mod optional. Fondurile de pensii private sunt concepute pentru a oferi o securitate financiară suplimentară la bătrânețe. Contributia este in valoare de 3,75% si se retine automat ca parte din CAS.

Al treilea pilon: Pensia privata facultativa

Inceptand cu iunie 2007 este posibila contribuirea in mod optional catre pilonul III de pensii. Desi atat Pilonul II cat si III se gestioneaza in mod similar, din perspectiva reglementarilor avem urmatoarele diferente:

Pilonul III este o opțiune atractivă pentru persoanele care doresc o suplimentare a pensiei private. Aditional, primii 400 EUR in fiecare an fiscal sunt scutiti de impozit.

Atat pentru pilonul II cat si III poti verifica si gestiona fondurile accesand pagina Autoritatii de Supraveghe Financiara

Al patrulea pilon: Pensia ocupationala

Aceasta este o pensie optionala care permite angajatorilor sau asociațiilor de angajatori să creeze fonduri de pensii dedicate.

Spre deosebire de Pilonul III, în primii trei ani, banii depuși în fondul de pensii ocupaționale aparțin angajatorului. Implicit, dacă angajatul va pleca din companie în primii trei ani de la intrarea în fond, va pierde sumele acumulate în contul de pensie ocupațională. Prin urmare, va puteti gandi la acest pilon ca un bonus in fondul de pensie doar daca ramaneti la companie pentru minim 3 ani. După 3 ani, angajatul va putea și el să înceapă să contribuie la pensia sa ocupațională. La plecarea din companie, asumand ca au trecut minim 3 ani, angajatul poate să lase banii în fondul de pensii al fostului angajator, să îi transfere în fondul de pensie ocupațională al noului angajator sau să îi transfere direct in pilonul III.

Care este pensia minima, medie si maxima in Romania?

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în luna decembrie 2022 în România erau înregistrați 4.787.920 de pensionari cu o pensie medie lunară de 1.739 RON. Cea mai mică pensie rămâne pensia socială minimă garantată (redenumită "indemnizația socială pentru pensionar") cu o valoare de 1.000 RON. La polul opus, se află pensiile speciale, cu valori ce în 2021 depășeau cifra de 78.000 RON/lună.